Vad är Ciona?

Under havsytan döljer sig en fantastisk resurs, kalt Ciona. Att använda Ciona som livsmedel bidrar till att uppfylla flera av FN:s globala hållbarhetsmål.

Framtidens råvara. Nordisk och naturlig.

Ciona växer naturligt längs den svenska och norska kusten. Det är ett filtrerande djur som fångar sin egen mat och behöver därför ingen utfodring. Vi behöver inte heller tillföra något annat för att Ciona ska trivas och växa av sig själv i våra odlingsanläggningar. Efter cirka tre månader i havet är de redo för skörd.

För att växa är Ciona beroende av att filtrera näring från havet. I områden med mycket näring kan Ciona-odling bidra till att främja biologisk mångfald och skapa friskare marina ekosystem. En stor fördel är också att vi inte behöver använda mark för att odla Ciona. Det finns knappt någon odlingsbar mark kvar, och därför måste vi i framtiden hämta mycket mer mat från havet.

Tillsammans gör detta Ciona till världens mest klimatvänliga råvara* som används direkt i livsmedelsproduktion.

*Ett extremt lågt klimatavtryck på endast 0,22 kg CO2-ekv/kg för Purply (Norsus, 2024)

Se lista över fler råvaror och livsmedel på safad.se.

Var växer Ciona?

Växer naturligt längs vår kustlinje.

Ciona har "alltid" vuxit naturligt i Sverige och Norge. Pronofa har etablerat produktionsanläggningar i Stenungsund (SE) och Hustadvika (NO) på Nordmøre, med flera tillhörande havsanläggningar för odling och skörd av råvaran i närheten.