Vad är Purply?
Purply är en ny ingrediens tillverkad av Ciona som gör det möjligt att äta precis som vanligt, men med ett betydligt lägre klimatavtryck.
Samma goda smak. Bättre för klimatet
Purply är en helt ny ingrediens tillverkad av Ciona, en ny råvara från Norden. Ciona lever i havet och ger oss animaliska proteiner och andra näringsämnen som är viktiga för en hälsosam och balanserad kost. Samtidigt smakar det inte marint och passar i rätter där vi annars använder köttfärs.
Dessutom kan Ciona odlas här i Norden med ett mycket lågt klimatavtryck. Detta är fantastiska nyheter för alla som vill minska sin köttkonsumtion av hänsyn till klimatet. Med Purply är det möjligt att laga välkända maträtter som smakar som de ska. Om du bryr dig om en hållbar kost bör du välja Purply.
Vem är vi?
Matproduktionen världen behöver
Havet är framtidens matkälla, och enligt FN bör minst 10 procent av den globala matproduktionen komma från havet. Idag är det endast 2 procent, samtidigt som jordbruksmark världen över redan är hårt pressad. Vi måste förvalta de resurser vi har på ett hållbart sätt. Detta är matproduktionen världen behöver.
Med långa traditioner inom havsbruk och fantastiska marina naturresurser har vi alla förutsättningar för att lyckas med lågtrofisk odling här i Norden. Ciona växer naturligt längs den svenska och norska kusten. Att odla dem i sådana perfekta miljöer har också en positiv effekt på marina ekosystem, vattenkvalitet och marint liv.
Vem är vi?
Natural. Nordic. Nice.
Pronofa, som står bakom varumärket Purply, har anställda i både Sverige och Norge och är först i världen med att odla Ciona i stor skala. All form av matproduktion lämnar sitt avtryck på klimat och natur, men odling av Ciona har visat sig faktiskt ha en positiv påverkan på havets ekosystem.
Vi kommer att behöva 70 % mer mat i år 2050
Hänsyn till både klimat och natur är otroligt viktigt när vi vet att vi måste ställa om vår kost till mer hållbara alternativ. År 2050 kommer vi globalt att behöva 70 procent mer mat än vad vi kan producera idag – och det med nästan noll utsläpp.
Vår ambition är att hjälpa människor över hela världen att laga mat på ett sätt som påverkar miljön och vår omgivning positivt. Därför måste vi göra det enkelt att fatta smarta val. För oss handlar det om att göra Purply till en naturlig del av – i första hand – den nordiska kosten. En måltid du äter med Purply är som en personlig klimatinsats!